eerste advocaat-generaal


eerste advocaat-generaal 1.0

((vooral) in België)

hoogste advocaat-generaal, die direct het hoofd (de procureur-generaal of auditeur-generaal) van een Belgisch gerechtshof bijstaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eerste advocaat-generaal…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Weer is een Belgisch topmagistraat verzeild geraakt in een onfrisse gerechtelijke zaak: Franz-Joseph Schmitz, de eerste advocaat-generaal van het hof van beroep in Luik, zit in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Vorst.

      De Standaard,

      De heer Jean-François Leclercq, eerste advocaat-generaal bij het Hof van cassatie fungeert er als plaatsvervangend advocaat-generaal.

      http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

      In het auditoraat-generaal wordt de procureur-generaal bijgestaan door een eerste advocaat-generaal, een of meer advocaten-generaal en een of meer substituten-generaal (die in een parket-generaal substituten-procureur-generaal worden genoemd).

      http://www.advocaat.be/publiek/vereniging/v0001.htm

      Jozef Kuyl, tot aan zijn emeritaat eerste advocaat-generaal bij het Antwerpse Hof van Beroep, is het niet eens met de stelling dat het Hof van Cassatie een compromis-arrest heeft geveld.

      De Standaard,

      Wegens de uiteenlopende rechtspraak van de hoven van beroep, heeft eerste advocaat-generaal Ganshof van der Meersch geconcludeerd op grond van een ontleding van de bestaande rechtspraak en rechtsleer.

      http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

      Het arbeidsauditoraat-generaal bestaat uit een eerste advocaat-generaal, advocaten-generaal en substituten-generaal.

      http://www.cass.be/beroep/gent/index.htm